A halláscsökkenés

Mai civilizált világunk a kommunikáción alapul, emiatt az egyén, aki halláscsökkenésben, beszédkárosodásban szenved, egészséges embertársaival szemben hátrányos helyzetbe kerül. Termékeinkkel szeretnénk a halláscsökkenés okozta nehézségeket és kellemetlenségeket enyhíteni és feloldani, ezért az érintettek részére Oticon hallókészülékek széles skáláját kínáljuk. Az Oticon a világ egyik vezető hallókészülék gyártója, termékeinek legfőbb tulajdonságai: a kiváló hangminőség és diszkrét megjelenés. A mai megdöbbentő adatok szerint az emberek 10,7%-ának idegi jellegű halláskárosodása, míg 1,15%-ának teljes siketsége van. E gyakori előfordulás miatt az idegi jellegű belsőfül betegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé sorolhatók.

Árulkodó jelek

Mindenki motyog
Nehézséget okoz a beszélgetések követése, jelentős erőfeszítést igényel a kommunikációban való aktív részvétel.

„Hallom én, hogy beszél, csak nem értem!”
Halláscsökkenés esetén a fül nehezen veszi fel a hangokat, az agy pedig megpróbálja kitölteni a réseket, értelmezni az elhangzottakat.

Es_e  ki_e_c  el_ _t  m_r  ott_on  le_ _ek.

Még ha az agy keményen dolgozik, akkor is hihetetlenül nehéz – arról nem is beszélve, mennyire fárasztó - lépést tartani és aktívan részt venni mindabban, ami zajlik körülöttünk.

Nehézkes telefonálás
Telefonálás közben a készüléket folyton egyik füléről a másikra teszi, hogy jobban hallja a másik felet.

Állandó harc a távirányítóért
Nem zökkenőmentes a másokkal együtt folytatott tévézés vagy rádiózás, mert nekik alacsonyabb hangerő elegendő.

„Rám nézz, ha hozzám beszélsz!”
Zajos környezetben, étteremben, nyüzsgő parkokban vagy kávézókban zajló beszélgetések során rendkívül nehéz megérteni, hogy mit mondanak mások. A tekintet a beszélő szájára szegeződik, az érintett szájmozgások alapján próbálja felismerni, megérteni a beszédet.

A halláscsökkenés típusai

A halláscsökkenéseknek két nagy típusát különböztethetjük meg. A vezetéses típusú halláscsökkenés esetében a probléma a hangbevezető rendszerben van. Az idegi jellegű halláscsökésnél a belsőfül, a hallóideg vagy az agy területén található elváltozás.

A fül részei

Vezetéses hallásvesztés
Általában a vezetéses hallásvesztés, a mélyebb frekvenciákon különösen, vagy akár minden frekvencián arányosan okozhat halláscsökkenést, a gyengétől a közepes mértékig. Ez a fajta hallásvesztés nem feltétlenül utal a csiga-szintű kóros elváltozások, recruitment problémáinak jelenlétére. Gyermekek esetében különösen nehéz a diagnózis, mert gyakran tapasztalható heti, akár napi ingadozás a páciens hallásszintjében, ezért a mikroszkópos fülvizsgálat és az audiológiai hallásvizsgálat elengedhetetlen.

Az elmúlt években folytatott tanulmányok igazolták, hogy a vezetéses hallásvesztés kialakulása nagymértékben negatív hatást gyakorol a verbális beszédfejlődésére, így gyakran ennek egyenes következménye a gyenge iskolai teljesítmény. Továbbá, találunk bizonyítékokat arra nézve is, hogy a vezetéses hallásvesztés hosszú távú jelenléte szintén negatív hatással van az agy komplex hallóinger feldolgozó központjára is. Az ilyen jellegű betegségek mielőbbi felfedezése és kezelése szempontjából a gyermekek hallásszűrése nagyon fontos.

Idegi jellegű halláscsökkenés
A halláscsökkenések többségét az idegi típusú hallásromlás teszi ki. Kialakulását okozhatja: öröklődő betegség, méhen belül kialakuló fejlődési rendellenesség vagy szülés során felmerülő komplikáció, vegyszerek és gyógyszerek toxikus hatása, fertőzésekerős zajvérellátási zavarok, gyakran ismeretlen okból hirtelen alakul ki, leggyakrabban a természetes időskori halláscsökkenés (presbyacusis). Sokszor más panasz is társul hozzá, így fülzúgás (tinnitus) és szédülés (vertigo), ami általában jobban zavarja a beteget, mint maga a halláscsökkenés.

Serdülő és fiatal felnőtt korban ugyancsak felléphet halláscsökkenés, melyet a hallóideg vírusos gyulladása okozhat. A betegség szédüléssel, hányingerrel, és hányással is társul. Kiemelendő a herpes zoster vírusfertőzés, amely a hallóideg mellett az arcideget is érintheti. Ennek következtében az arcizmok bénulása is felléphet. Ritkán akár egyik napról a másikra, látszólag minden ok nélkül is kialakulhat idegi jellegű halláscsökkenés. Ennek mértéke a kisfokú hallásromástól egészen a teljes siketségig terjedhet. Kiváltó ok lehet: keringési zavar, vírusfertőzéshormonális zavarimmunprobléma, zajártalom. A kezelésnél alapvető a minél előbbi gyógyszeres, szükség esetén infúziós beavatkozás. Itt az időtényezőnek nagyon nagy jelentősége van, mert az időben alkalmazott terápia az átmeneti zavarok esetében akár teljes gyógyulást is hozhat.

A felnőttkori halláscsökkenés leggyakoribb oka a zajártalom. Minden erős zajforrás, mint például a famegmunkáló eszközök, nehézgépezet, erős robbanás károsíthatja a belsőfület. Minden 85 decibelnél erősebb zaj károsít. A zajártalom iránti érzékenység egyénekként változhat, de mindenki veszít a hallásából, ha hosszú ideig van kitéve erős zajnak.

presbycusis a hallásvesztések leggyakoribb fajtája, mely szorosan összekapcsolódik a természetes öregedési folyamattal. A halláscsökkenés a szőrsejtek fokozatos romlásával, elhalásával magyarázható. Ezen szőrsejtek elhalásának mértéke természetesen egyénenként változó. A folyamat sokaknál az ötvenes éveik elején játszódik le, míg másoknál akár 80 éves korban is elhanyagolható az érzékelő sejtek számának csökkenése. 

Hallókészülékek

A hallókészülékek a legtöbb esetben hatékony megoldást jelentenek a halláscsökkenéssel élők számára. A készülékek technológiai fejlődése az elmúlt években jelentősen felgyorsult. Már nem csak a hangok felerősítése a cél, hanem a felhasználó hallásának és elvárásainak megfelelő, egyénre szabott hallásmegoldások.

A halláscsökkenés típusától, mértékétől, valamint az egyéni adottságoktól és igényeinktől függően a hallást javító eszközök általában fül mögötti, illetve fülbe helyezhető hallókészülékek, melyek számtalan szín-, forma- és méretválasztékban elérhetőek.

Téves előítéletek

 „Túl fiatal vagyok ahhoz, hogy hallókészüléket viseljek.”
Közel minden 6. felnőtt tapasztal valamilyen mértékű halláscsökkenést. A mai modern életvitel hozzájárul ahhoz, hogy egyre fiatalabb korban jelentkeznek bizonyos egészségügyi panaszok. Mivel a hallásvesztés fokozatosan alakul ki, előfordulhat, hogy az érintett eleinte nincs is tudatában annak, ami a kívülállók számára egyértelmű: hallása már nem tökéletes.

„Karrierem csúcsán vagyok, nincs szükségem hallókészülékre.”
A halláscsökkenéssel élők számára erőfeszítést jelent a beszélgetések követése, vagy a releváns hangok kiszűrése a háttérzajból. A mindennapi feladatok elvégzése, például az irodai megbeszélésekben, tárgyalásokban való aktív részvétel egyre megterhelőbbé és fárasztóbbá válik. Hallókészülék segítségével azonban a hangok és a beszéd - megerőltető koncentráció nélkül - érthetővé válik. A társalgás tehát sokkal könnyebb lesz.

 „Úgy nézek én ki, mint akinek hallásproblémája van?!”
Az intelligens technológiának és a díjnyertes formatervezésnek köszönhetően, ma már gyakorlatilag láthatatlanok a hallókészülékek. Senki másnak nem kell tudomást szereznie arról, hogy az érintett hallásjavító eszközt visel, sőt, rövid időn belül ő maga is megfeledkezik róla.

„Jól megvagyok így is. Kár aggodalmaskodni.”
A kezeletlen hallásprobléma rányomhatja bélyegét a társas kapcsolatokra. A hallókészülék viselésével nem csak az érintett életminősége javul, hanem az őt körülvevő embereké is. Hiszen a tévé vagy rádió hangerejének beállításáért folytatott harc, az örökös vita arról, hogy mindenki csak motyog, már nem árnyékolja be a mindennapokat.  

Hogyan tovább?

Fontos, hogy mielőbb felkeresse az Önhöz legközelebbi audiológust, aki miután megvizsgálja hallását és felméri az egyéni igényeit, segít kiválasztani a legmegfelelőbb hallókészüléket.

Oticon viszonteladók

Partnereink:

Elérhetőségeink


1097 Budapest, Timót u. 8.

Copyright © 2019 Minden jog fenntartva Mediszintech Kft. | Az oldalt készítette: Audiosoft IT-Consulting Kft. | Adatkezelési tájékoztató