A+
A-
Objektív és precíz újszülött hallásszűrés csúcstechnológiával - számos kórház kapott MAICO MB 11 BERAphone® készüléket
A MAICO MB 11 BERAphone® ünnepélyes átadása
(Fotó: Gordon Eszter, www.gyermekmento.hu)

2016. november 7-én a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködése révén, ünnepélyes keretek között adtak át MAICO újszülött hallásvizsgáló készülékeket 16 budapesti és Pest megyei kórháznak.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 12 kórháznak adományozott MAICO MB 11 BERAphone® készüléket, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig a Semmelweis Egyetem négy klinikájának tette lehetővé egy-egy készülék megvásárlását.

Magyarországon ma már jogszabály írja elő az újszülöttek objektív eszközökkel történő hallásszűrését, melyet a születést követően, még a baba hazabocsátása előtt szükséges elvégeznie az újszülöttet ellátó egészségügyi intézménynek. A november elején átadott MAICO MB 11 BERAphone® berendezések precíz és gyors automatikus agytörzsi AABR szűrővizsgálat elvégzésére, a hallásvesztés korai kiszűrésére alkalmazhatók.

Újszülött hallásszűrés a MAICO MB 11 BERAphone® készülékkel - az óbudai Szent Margit Kórház Újszülött Osztályán
(Fotó: obuda.hu)

A halláscsökkenés mielőbbi felismerése kulcsfontosságú a gyermek kezelésének mielőbb megkezdése, egyúttal a későbbi beszédfejlődés, beszédértés minél teljesebb fejlődése érdekében. Érdemes megjegyezni, hogy a MAICO készülékekkel végzett hallásvizsgálat nem okoz feszültséget vagy stresszt az újszülöttek számára, hiszen alkalmazásuk során nincs szükség öntapadó elektródák használatára, így az intézmények pedig jelentős költséget takaríthatnak meg.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat így nyilatkozik a MAICO MB 11 BERAphone® készülékekről, valamint azok ünnepélyes átadásáról:

„A most átadott legmodernebb berendezések segítenek abban, hogy az orvosok a halláskárosodással született csecsemőket kiszűrjék, és probléma esetén a szükséges beavatkozásra minél előbb sor kerülhessen. Ezzel reményt és lehetőséget kapnak a halláskárosodással született gyerekek, hogy felnőtt korukra teljesen egészséges, vagy csak kisebb mértékben halláscsökkent emberként éljék az életüket. Ez a fejlesztés a jövőben nem csak több ezer ember számára jelent majd életminőség-javulást, de több milliárd forinttal tehermentesíti a költségvetést is.

A MAICO MB 11 BERAphone® ünnepélyes átadása
(Fotó: Gordon Eszter, www.gyermekmento.hu)
A MAICO MB 11 BERAphone® ünnepélyes átadása
(Fotó: Gordon Eszter, www.gyermekmento.hu)

Az ünnepélyes átadás keretében több szakember tartott rövid szakmai előadást: Dr. Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozatának elnöke, Dr. Csákányi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti Osztály osztályvezető főorvos-helyettese, Dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója, Dr. Gáborján Anita, az egyetemi klinika adjunktusa, Dr. Vicsi Klára akadémikus, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék tudományos tanácsadója, Prof. Dr. Hacki Tamás, a Regensburgi Klinika és a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára és Dr. Lengyel Márk jogász.

A MAICO MB 11 BERAphone® készülék átadása és betanítása - az óbudai Szent Margit Kórház Újszülött Osztályán
(Fotó: obuda.hu)

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2016. november 7. délutántól november 10-ig folytatja támogató akcióját Kárpátalján. A szervezet – a Megyei Jogú Városok Szövetségének támogatásával – minden kárpátaljai szülészetnek csecsemő és kisgyermek hallásszűrő készüléket ajándékoz. Ezzel az akcióval Kárpátalján is százszázalékos lesz a lefedettség az újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek hallásszűrésére.” (forrás: www.gyermekmento.hu)

Magyarországon tehát összesen 16, míg a Kárpátalján 11 kórháznak adtak át MAICO MB 11 BERAphone® készülékeket, melyekkel az újszülöttek hallásszűrése precízebb és könnyebb, mint valaha.

Források:
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Budapest, III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Hivatalos Honlapja

Partnereink:

Elérhetőségeink


1097 Budapest, Timót u. 8.

Copyright © 2023 Minden jog fenntartva Mediszintech Kft. | Az oldalt készítette: Audiosoft IT-Consulting Kft.