A hallás megértése


Nem a fülünkkel hallunk, hanem az agyunkkal

A hallás számos célt szolgál, például: biztonságot nyújt, lokalizálja a hangforrásokat, és segít a beszélgetések követésében. A fülek és az agy egy együttműködő rendszert alkotnak. A fülek információt továbbítanak a hallóközpontba, az agy pedig hangokká dolgozza fel a kapott információt, és jelentést társít hozzá.

Az agy folyamatosan fogadja a fülből érkező különféle jeleket, emellett automatikusan és könnyen felismeri a hangokat és meghatározza azok eredetét. Képzelje el, hogy egy forgalmas utcán sétál! Az agya tudatja, hogy a haladás biztonságos vagy sem. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy mindkét fülével hallja a környező hangokat, ahhoz hogy felismerje, honnan erednek. Zajos környezetben a két fül együttesen dolgozik a környező hangok finom részleteinek továbbításán, a beszédértés javítása érdekében. Minél részletesebb információt kap az agy, annál könnyebb megérteni és követni az elhangzottakat.

Hallásvesztéssel élni megterhelő, és a memóriára is hatással lehet

Halláscsökkenéssel nehéz lehet megélni a napokat. A mindennapi szituációk során a beszéd követése és értelmezése nagyobb erőfeszítést igényel. Halláskárosodás esetén a fülek elveszítik az egyes hangok érzékelésére való képességüket. Az agynak sokkal keményebben kell dolgoznia azért, hogy “kitöltse a réseket”, és hogy megfejtse a hallottakat.

Ezek a megterhelő feladatok több szellemi erőforrást igényelnek, ezért kimüreltnek érezheti magát. A hallásra fordított többletenergia miatt kevesebb erőforrás jut az egyéb fontos agyi funkciókra, például a hallottak megjegyzésére. Tehát még ha sikerül is követni a beszégetést, nehezére eshet felidézni, hogy miről volt szó. Az agyi megterhelés csökkentése érdekében fontos, hogy minden beszélőt tisztán halljon, különösen zajos környezetben.

A kezeletlen halláscsökkenés megnehezíti a beszélgetések követését és gyakran rendkívül fárasztó.

A kezeletlen hallásveszteség gyakran negatívan hat a családi, baráti és munkahelyi kapcsolatokra, ami elszigeteltség érzéshez és depresszióhoz vezethet.

A kezeletlen halláscsökkenés megnehezíti a kommunikációs és szórakoztató elektronikai eszközök, például a TV és telefon használatát.

A hallás egyedi élmény

Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy nincs két ember, aki pontosan ugyanolyannak hallja a hangokat. Azonos vizsgálati eredményekkel rendelkező emberek teljesen másképp érzékelhetik ugyanazt a hangkörnyezetet. Ezek nem csupán szubjektív különbségek, arról tanúskodnak, hogy a hallás mennyire egyedi élmény.

Tehát a legjobb hallásélmény az, amely megfelel a személyes hallási igényeknek.

Melyik helyzet jelent kihívást Önnek?
A kezeletlen halláscsökkenés mindannyiunkat másképp érinti. Van akinek a zsúfolt helyeken való beszélgetés válik megterhelővé, másoknak a hangforrás irányának meghatározása jelent problémát.

Munka

Sport

Baráti összejövetelek

Családi vacsorák

Tévézés

Közlekedés

Egyéb helyzetek?

A hallás az egészség és az életminőség alapja

Hallókészülék használatával mérsékelhető a szellemi hanyatlás A hallás romlásának előrehaladtával az emberek egyre frusztráltabbá és magányosabbá válnak. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kezeletlen halláscsökkenés összefügg a demenica kockázatának növekedésével.* Bár a hallásjavító eszközök nem gyógyítják a demenciát vagy a hallásvesztést, hosszú távon azonban hozzájárulnak az agy egészségének megőrzéséhez.

Hallókészüléket viselve a társas tevékenységekben való részvételt és kommunikációt könnyebbnek találja majd. Mindez serkenti az agyműködést, és csökkenti a kezeletlen hallásveszteség miatt felgyorsult szellemi hanyatlás kockázatát.**

Az aktív szellemi és társasági élet fenntartásában a hallásgondozásnak kulcsfontosságú szerepe van.

* Forrás: Lin és tsai. (2011). A demencia fokoztott kockázata, a normál halláshoz viszonyítva: 1,89 enyhe, 3,00 közepes és 4,94 súlyos hallásvesztés esetén.
** Amieva és tsai. (2015). Önértékelések alapján készült tanulmány a halláscsökkenésről, hallókészülékekről és a kognitív képességek időskori hanyatlásáról: egy 25 éves tanulmány. Az Amerikai Geriátriai Társaság folyóirata. 63. kötet, 10. kiadás; 2099-2104.

Fontos, hogy mielőbb felkeresse az Önhöz legközelebbi audiológust, aki miután megvizsgálja hallását és felméri az egyéni igényeit, segít kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb hallókészüléket.

Oticon viszonteladók

Partnereink:

Elérhetőségeink


1097 Budapest, Timót u. 8.

Copyright © 2023 Minden jog fenntartva Mediszintech Kft. | Az oldalt készítette: Audiosoft IT-Consulting Kft. | Adatkezelési tájékoztató